Здравословно хранене - кога ядките в менюто вредят?

Ето какво се случва, ако ги похапваме всеки ден
10 фев 2023 19:47, Иванка Гъркова
0
Здравословно хранене - кога ядките в менюто вредят?
IStockphoto

Ядки за закуска, между храненията, като мезе за алкохола вечер. Колко от вас ги похапвате и често ли е? Те са изключително здравословни – грижат се за здравето на сърцето, понижават холестерола и помагат, когато сте на диета. Ала все пак не бива да ги консумираме всеки ден, защото техните минуси при редовна консумация са повече от ползите. На това мнение е диетологът Джерлин Джоунс, който разкрива как влияят на тялото при прекомерна консумация.

Всички са богати на протеини, фибри, здравословни мазнини, витамини, минерали и антиоксиданти. Хапвайки ядки в различни часове от деня, може да повишите енергията си. Освен това лесно се комбинират с други храни и трябва да присъстват в менюто ни. Въпросът е, че не бива да е толкова често, колкото ни се иска.
 
По думите на Джоунс, много лесно може да изядете цял пакет ядки. Те са много вкусни, но е добре да се придържате към препоръчителния размер на дневната порция. Според експерта, тя е една шепа или 1/4 чаша.
 
Здравословно ли е да се ядат ядки всеки ден?
 
Има три различни начина, по които прекаляването с ядките може да повлияе отрицателно на здравето ни. Ето какво трябва да имате предвид:

Възможно е да наддадете на тегло
 
Те са толкова засищащи и може да хапваме по малко между обяда и вечерята, например ако сме на диета. Но винаги трябва да се придържаме към умерената консумация. Ако ядете повече от шепа, да не говорим по няколко пъти на ден, то ядките ще са причината поради която сте покачили килограми. Ето защо е добре да мерите количеството, което поглъщате за деня.
 

Бадеми, орехи... Най-полезните ядки за нашето меню

Кои ядки помагат в отслабването

Шепа ядки – за по-добро представяне в леглото

Трябва да знаете, че ядките са богати на калории, казва Джоунс. Което означава, че съдържат повече енергия от много други храни. Така например една шепа бадеми съдържа около 160 калории. Представете си, ако я удвоите и станат 320 калории за лека закуска. Това може да доведе до наддаване на тегло заедно с допълнителните калории, погълнати през деня.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари